Sopot STAZA BR. 8



detalj pruge Vinkovci - Županja kod rokovačkih zidina
Vjerujem da svatko iz Vinkovaca zna gdje je Sopot i kako se do njega dolazi.Ali puno ljudi ne zna ni da postoje razni puteljci tamo nego znaju za trim stazu do Sopota i eventualno put do PIKovog stana. Neki su još čuli da postoje Rokovačke zidine i Aeroklub Vrabac a nemaju pojma gdje se to nalazi :)



polje luka u nastajanju



Do Sopota od centra grada ima 5 km a na Sopotu i oko njega ima minimalno 15 km puta. Kad se to sve zbroji ispadne 25km što je dovoljno za neku zimsku ili vožnju po lošem vremenu. Sopot je idealan za učenje ponašanja na cesti i vožnje van ceste za djecu jer je promet ulicom J. Kozarca prilično slab ali ga ipak ima da dijete može naučiti voziti po cesti. Manja djeca mogu se voziti trim stazom s suprotne strane Bosuta. Oko samog Sopota nema nikakvog prometa i sve su zemljane ceste tako da će eventualni pad s bicikla biti mekši i bezopasniji. A sve je nadohvat Bosuta gdje se u miru i hladovini može nesmetano uživati.
Na karti dolje su crtkanom linijom nacrtani putevi kojima sam se ja vozio. Ne vjerujem da je to sve što se može tamo obići, ako otkrijete nove puteljke pošaljte opis na email: vinkovcikliranje@gmail.com pa ću ih ucrtati na kartu. Pošaljite i sve fotografije i zanimljiva mjesta na Sopotu da ih ucrtam u kartu i stavim ovdje.
Na Sopot se može doći ulicom J.Kozarca, trim stazom, cestom prema Rokovcima, može se proći kraj tvornice "Dilj" pa ispod nadvožnjaka uz prugu. Na Sopotu se nalazi restoran, Sokolski dom, Motoklub Vinkovci, odmaralište Elektre, arheološki park sa rekonstruiranim prahistorijskim kućama, PIKov stan, Aeroklub Vrabac, poučna staza kroz šumu, polja luka, kukuruza, šečerne repe.






Prikaži veću kartu  Klikom na + ili - povećavate ili smanjujete prikaz a kartu povlačite pritisnutom tipkom miša. Kotačićem miša povećavate ili smanjujete prikaz karte.



Prikaži  sopot na većoj karti


Na gornjoj karti se nalaze dva puteljka koja nisu baš uočljiva ali su zanimljiva i korisna.
Donji, kraj Rokovačkih zidina započinje u grmlju uz prugu. Kada dođete do Zidina pogledajte prema grmlju i vidjet ćete da nedostaje komad grmlja. Ako se približite vidjet ćete drveni prijelaz kanala i ako ga prijeđete dolazite do pruge iza koje je put prema vikendicama.
Gornji put se nalazi uz željeznički most. Kada prelazite most sa sjeverne strane potražite grmlje s lijeve strane dolje. Trebali biste vidjeti mali puteljak koji vodi u grmlje. Provucite se tu, putić ide prema dolje pa prema gore i izlazi iz grmlja. Ako idete sa južne strane mosta prolaz kroz grmlje ćete teško pronaći ako ga niste prije vidjeli pa preporučam da prvo prođete sa sjeverne strane taj puteljak kako biste znali gdje završava.

Ako znate za još neki ovakav "tajnoviti" putić ili mjesto javite mi to na na email: vinkovcikliranje@gmail.com

Ako zaobiđete arheološki park sa kućicama na brežuljku, odnosno produžite ravno prema šumi i dođete do šume obratite pozornost na poučnu stazu Kanovci u šumi. Možete se provozati  biciklom po šumi i pratiti zanimljiva objašnjenja o lokalnoj flori i fauni.
A kada završite sa lutanjima po Sopotu predlažem da se provozate preko ceste Vinkovci-Rokovci do restorana Stari Kunjevci i osvježite se po pristupačnim cijenama u zaista jedinstvenom ambijentu.



Prikaži veću kartu

Lovački dom i restoran
Kunjevci


terasa, zimi zatvorenog tipa

Terasa iznutra








Na Sopotu se nalazi i drveni most preko Bosuta koji je do nedavno imao rupu u daščanom podu. Sada je popravljen i poravnat je prilaz mostu i nadodani stupići za zabranu prometa autom.


Netko si je dao truda pa je izvalio jedan od stupića











nove daske na mostu


Nema komentara:

Objavi komentar