Vinkovci - Đeletovci - Vinkovci STAZA BR. 3


Prikaži Vrapčana - Đeletovci na većoj karti


OPIS:


Staza je zanimljiva po tome što vas vodi kroz naftna polja Slavonije i što možete izbliza pogledati naftne pumpe, a prolazite i kroz šume i polja. Mana je što se vraćate istim putem ali se staza može pretvoriti u kružnu(opisano na kraju teksta) ili kombinirati s nekom drugom trasom.



OPREZ! Pošto je cijelo područje bilo pod okupacijom u Domovinskom ratu  ima dosta miniranih površina. Na njih će vas upozoriti znakovi. Preporučamo oprez i kretanje samo po vidljivim/javnim putevima. Ne ignorirajte znakove upozorenja.

Ruta je slabo prometna, ali treba biti oprezan na par zavoja na početku rute, jer su dosta nepregledni zbog uske ceste. Inače, ovu cestu lokalni živalj zove “Inin put”.

Rutu započnite kod mosta između Privlake i Mirkovaca. Moja preporuka je da do tamo bicikl dovezete autom, jer je cesta od izlaska iz Mirkovaca prilično opasna za bicikle zbog velikog prometa. Osim toga cesta je ravna i poprilično monotona tako da nećete ništa izgubiti. Auto možete parkirati u neposrednoj blizini mosta, s desne strane ima asfaltirano cestovno proširenje.

Ako ipak želite voziti cijelim putam bicikl do početne točke se dolazi cestom Vinkovci-Tovarnik s tim da u Mirkovcima, kod crkve, skrećete desno ako idete iz Vinkovaca.(označeno crvenom bojom na karti)



Rutu započinjete kod mosta prema Privlaci, slijedite putokaz prema Đeletovcima. Nakon manje uzbrdice i dva zavoja počinje šuma. Nakon šume s lijeve strane vidjet ćete prvu naftnu pumpu. 

ispumpavanje crnog zlata


Ako pogledate desno, u daljini ćete ih vidjeti još. Možete ih sve obići, ako skrenete u desno i slijedite asfalni put. U nastavku puta nailazite na pomalu čudno raskrižje, trokutastog oblika. Idete ravno, ne skrećete lijevo (taj put vodi prema Lazama) nego idete ravno dok ne budete mogli drugdje osim skrenuti desno. Zatim nastavljate ravno i opet ulazite u šumu. U šumi ćete naići na raskrižje: desno makadamski put vodi na most do Otoka, lijevo put vodi u Slakovce, a vi idete lijevo pa nakon cca. 50 metara desno. 




Most na Bosutu prema Otoku



Nakon toga nema više skretanja, put vas vodi ravno u Đeletovce. Proći ćete kraj Ininog nafnog postrojenja kojeg ćete prepoznati po karakterističnom plamenu. Prođite kraj njega i nastavite ravno dok ne dođete do kraja te ceste i raskrižja. Skrenite lijevo i vozite cca. 500 m do centra sela. Prepoznat ćete ga po crkvi, trgovini i kafiću. Tu se možete osvježiti i odmoriti za povratak. Povratak je istom ovom rutom, ali ga možete i proširiti, npr. da u Đeletovcima skrenete desno poslije Ine i odete do Nijemaca, a zatim do Otoka i Privlake, a nakon toga mostom do početne točke rute. 

spomen ploča

Duljina staze je 30km (15 km u svakom smjeru). Ako idete iz grada treba vam još 12km za tamo i 12 za nazad. Trasa je na ravnici sa jednim kratkim usponom tako da je pogodna za sve uzraste. Prometa gotovo da i nema. Staza za sada nema oznaka na terenu i cijela je na asfaltnoj cesti.



Nema komentara:

Objavi komentar